School of Culinary Arts
Permanent URI for this community
Browse
Browsing School of Culinary Arts by Title
Now showing 1 - 20 of 339
Results Per Page
Sort Options
Item 10 ข้อดีของ OCR ที่ช่วยลดความยุ่งยากของงานเอกสาร(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-06-09) ฐานิช วงศ์เมือง; โรงเรียนการเรือนItem 10 วิธีรับมือกับการคอมเพลนของลูกค้า(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-02-27) กัมปนาท วงศ์ถิ่น; โรงเรียนการเรือนItem 10 เมนูอาหารช่วยต้านหวัด ต้อนรับสายฝน(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-06-08) ปรียานิตย์ ตั้งธานาภักดี; โรงเรียนการเรือนItem 4 ราชินีผัก กินอร่อยสุขภาพดี(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-05-16) ชัญญาพัชญ์ ช่วยสืบวงษ์สา; ศูนย์ฝึกปฏิบัติการอาหารนานาชาติ; โรงเรียนการเรือนItem 4 อาหารช่วยบรรเทาอาการโรคกระเพาะ(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-03-18) กัญจณัฏฐ์ ไวยคูนา; โรงเรียนการเรือนItem 5 กลุ่มอาหารสำคัญช่วยป้องกันกระดูกพรุน(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-04-26) กนกกร ถึงพุ่ม; โรงเรียนการเรือนItem 5 วิธีแสดงความเข้าใจและเอาใจใส่ลูกค้า(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-04-08) กัมปนาท วงศ์ถิ่น; ศูนย์ฝึกปฏิบัติการอาหารนานาชาติItem 5 สัตว์พาหะในครัวตัวร้ายที่คุณอาจไม่รู้ว่านำโรคมาด้วย(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-04-05) มนัญญา บัวสมบัติ; ศูนย์ฝึกปฏิบัติการอาหารนานาชาติ; โรงเรียนการเรือนItem 5 เทคนิคบริหารเงินให้งอกเงย(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-05-30) ภิญญพัฒน์ ประพัทธ์มงคล; ศูนย์ฝึกปฏิบัติการอาหารนานาชาติ; โรงเรียนการเรือนItem 5 เรื่องควรรู้ก่อนทานทุเรียน(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-06-14) สหัสวงศ์ นวลจันทร์; โรงเรียนการเรือนItem 5 แอปเปิ้ลแดง ยอดฮิต ความอร่อยที่โดดเด่นต่างกัน(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-05-05) สหัสวงศ์ นวลจันทร์; ศูนย์ฝึกปฎิบัติการอาหารนานาชาติ; โรงเรียนการเรือนItem 6 วิธี ลดก๊าซเรือนกระจกลดโลกร้อน(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-03-03) ปุณชัย บุญสม; โรงเรียนการเรือนItem 6 วิธีการดื่มน้ำเปล่าเพื่อสุขภาพพิวพรรณที่ดีและชะลอวัย(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-04-27) กัญจณัฏฐ์ ไวยคูนา; โรงเรียนการเรือนItem 6 อันดับอาหารเช้าเเบบไทย(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-02-10) จิรายุ จันทร์รักษา; โรงเรียนการเรือนItem 6 อาหารบำรุงสุขภาพ สร้างภูมิคุ้มกันร่างกายให้แข็งแรง ห่างไกลจากโรค(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-02-04) กนกกร ถึงพุ่ม; โรงเรียนการเรือนItem 7 อาหารโซเดียมสูง ที่ผู้ป่วย โรคความดันโลหิตสูง ควรหลีกเลี่ยง(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-06-06) กนกกร ถึงพุ่ม; โรงเรียนการเรือนItem 7C's of Communication พูดเป็น สื่อสารประสบความสำเร็จ(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-06-02) รณิดา ศรีธนาวรุณ; โรงเรียนการเรือนItem AI ในการวิเคราะห์ข้อมูลสุขภาพเพื่อการอบรมทางด้านอาหาร(โรงเรียนการเรือน มหาวิทยาลัยสวนดุสิต, 2025-04-14) ปิยาณี ชดช้อย; ศูนย์ฝึกปฏิบัติการอาหารนานาชาติ; โรงเรียนการเรือนItem AI ในห้องปฏิบัติการกับการพัฒนาและการประยุกต์ใช้(2025-02-12) พันกร แก้วเรือง; โรงเรียนการเรือนItem Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities of the Extract and Bioaccessible Fraction of Mango Peel in Muffins(Food Technology and Biotechnology, 62(2), pp. 242-253., 2024-06-10) Yossaporn Plaitho; Aikkarach Kettawan; Hataichanok Sriprapai; Aurawan Kringkasemsee Kettawan; Phakpoom KooprasertyingResearch background. Mango peel is a production waste and can cause environmental problems, but its nutritional value consists of bioactive compounds that could be beneficial for human health. The aim of this study is to determine the bioactive compounds, antioxidant and anti-inflammatory activities of mango peels and their use in muffins. Experimental approach. The content of polyphenols, carotenoids and total phenols as well as the antioxidant activity of mango peel extract were evaluated. The anti-inflammatory activity of the extract was investigated using Caco-2 cell assay. The mango peel powder was then incorporated into muffin formulations. The sensory properties of these fortified muffins were evaluated. The total phenolic content, antioxidant activity and anti-inflammatory properties of the muffin extracts and their bioaccessible fractions were also analysed. Results and conclusions. The mango peel contained quercetin, phenolic compounds, α-carotene, β-carotene and lutein, which have antioxidant potential. In Caco-2 cells exposed to induced inflammation, the mango peel powder extract (γ=10, 50 and 100 μg/mL) attenuated the production of reactive oxygen species (ROS), tumour necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukin-8 (IL-8), while maintaining cell viability. Muffins supplemented with 5 % mango peel powder showed good sensory properties, but not as good as those of plain muffins without mango peel powder. The total phenolic content and antioxidant activities in both the extract and the bioaccessible fraction of the supplemented muffins were higher than those observed in the standard muffins. Moreover, the extract and bioaccessible fraction of the supplemented muffins resulted in a higher reduction of ROS, IL-8 and TNF-α production in Caco-2 cells than those obtained from the standard muffins. Novelty and scientific contribution. This study is the first to investigate the protective effects of mango peel and muffins supplemented with mango peel powder against IL-1β-induced oxidative damage in Caco-2 cells. The results confirm that both mango peel and the supplemented muffins inhibited the production of inflammatory markers, including ROS and cytokines. These findings suggest that mango peel could be a valuable component of functional food formulations including dietary supplements.