School of Culinary Arts
Permanent URI for this community
Browse
Browsing School of Culinary Arts by Author "Chananbhorn Thongrote"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item The Physicochemical Properties and Consumer Acceptance of Ricegrass Beverage Ready for Consumption(Journal of Food Health and Bioenvironmental Science. 16(2), 56-63., 2023-11-11) Utsaphong Uprawanna; Phitchakorn Norchai; Chananbhorn ThongroteJuice extracted from riceberry grass has exhibited higher phenol and antioxidant activity. The objective of this research was to enhance the value of ricegrass and to develop a product that small community enterprises can follow through the entire production process. This study was designed to examine the physicochemical, microbiological properties and sensory evaluation of ricegrass juice and ricegrass juice mixed with soybeans and navy beans (SN) milk. Rice leaves were extracted with room temperature water at ratios of 10:1, 2:1, 1:1, 1:5 and 1:10 (w/v) and with hot water at ratios of 2:1 and 1 :1 (w/v). The results revealed that ricegrass leaves extracted with room temperature water at a ratio of 1 :5 (w/v) had a higher yield, total phenol and antioxidant activity. The sensory evaluation found that 30% of ricegrass juice that was mixed with 1 0 % SN milk had the highest acceptance score on all attributes. Pasteurized products stored at 4°C for 8 days were close near to the Thai community product standard (TCPS 529/2547), but total phenol and antioxidant activity decreased during storage (p ≤ 0.05). Furthermore, ricegrass juice mixed with SN milk product is a functional drink which has plenty of phenol, antioxidant and nutrition.Item ปัจจัยที่ส่งผลต่อปริมาณสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพและ ความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระของใบข้าวอ่อน(วารสารวัฒนธรรมอาหารไทย ปีที่ 4 ฉบับที่ 2 (2022): July - December 2022, 2022-12-30) Chananbhorn Thongrote; อรรถ ขันสี; อัศพงษ์ อุประวรรณาข้าวเป็นพืชที่ใช้ประโยชน์เชิงอาหารได้หลากหลายและมีประโยชน์แตกต่างกันทั้งสายพันธุ์และรูปแบบการใช้ เช่น ข้าวเต็มเมล็ด ข้าวงอก และใบข้าวอ่อน เป็นต้น งานวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาศึกษาลักษณะทางสัณฐานวิทยาและปัจจัย (อายุของใบข้าวอ่อน, สายพันธุ์ข้าว และสภาวะการปลูกข้าว) ที่ส่งผลต่อปริมาณสารออกฤทธิ์ ทางชีวภาพและความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระของข้าว 4 สายพันธุ์ คือ ข้าวสาลี ข้าวไรซ์เบอรี่ ข้าวหอมดอกพะยอมและข้าวจมูกดำ ที่เจริญเติบโตในระยะ 8-11 วัน พบว่า ต้นอ่อนข้าวไรซ์เบอรี่ มีปริมาณสารประกอบฟีนอลและสมบัติการต้านอนุมูลอิสระสูงสุด 540.01 มิลลิกรัมต่อกรัม และร้อยละ 86.36 ตามลำดับ ในขณะที่วัสดุปลูก คือ แกลบดำรดด้วยน้ำเปล่า มูลไส้เดือนรดด้วยน้ำเปล่า และมูลไส้เดือนรดด้วยน้ำผสมปุ๋ยเคมี ไม่มีผลต่อปริมาณสารประกอบฟีนอลและสมบัติการต้านอนุมูลอิสระ แต่การใช้ปุ๋ยไส้เดือนร่วมกับการใช้ปุ๋ยเคมีส่งผลให้ต้นอ่อนข้าวเจริญเติมโตเร็วกว่าอย่างมีนัยสำคัญ